Izjava o privatnosti

IZJAVA O PRIVATNOSTI

Ova Izjava o privatnosti odnosi se na povjerljivost osobnih podataka koji su prikupljeni prilikom registracije Kupaca Internet stranice ezone.hr odnosno u procesu registracije Korisnika primatelja obavijesti o proizvodima i akcijama Internet stranice ezone.hr.

Ova Izjava o privatnosti je sastavni dio Općih uvjeta poslovanja Electronic Zone d.o.o. i Općih uvjeta poslovanja ezone.hr web trgovina.

Ova Pravila Privatnosti uređuju pitanje zaštite Vaših osobnih podataka kao i Vaše privatnosti ako ste se registrirali na naš webshop (www.ezone.hr), ako ste izvršili kupnju putem našeg webshopa, ako ste se prijavili na naš newsletter, ako ste naš poslovni partner.

Electronic Zone d.o.o. kao pružatelj usluga Internetske stranice ezone.hr pridržava se važećih propisa sa ciljem zaštite privatnosti svojih Kupaca odnosno Korisnika, a posebice Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka EU. Ovim dokumentom opisano je kako voditelj obrade Electronic Zone d.o.o. Zagreb, Lopatinečka 17, Zagreb (u daljnjem tekstu ezone.hr) obrađuje osobne podatke.

Electronic Zone d.o.o. se obavezuje pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/ korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza, informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

Upućuju se Kupci Internet stranice ezone.hr (u daljnjem tekstu Kupci) odnosno Korisnici primatelji obavijesti o proizvodima i akcijama Electronic Zone d.o.o. (u daljnjem tekstu Korisnici) da pročitaju sve navedeno na ovoj stranici kako bi lakše razumjeli koje podatke Electronic zone d.o.o. prikuplja i obrađuje, u koju svrhu, temeljem koje pravne osnove, s kime ih i zašto dijeli, koje zaštitne mjere provodi, te koja su vaša prava vezano za pristup osobnim podacima, ispravak, brisanje te vaše pravo na prigovor.

Koje sve podatke obrađujemo?

-identifikacijski podaci koji uključuju osobno ime i prezime, korisničko ime i lozinku, ili broj osobne iskaznice, OIB ako ste poduzetnik;

-kontaktni podaci koji uključuju osobne podatke koji vam omogućuju da vam se obratimo, a posebno adresu e-pošte, telefonski broj, adresu za dostavu, adresu za izdavanje račun i profile na društvenim mrežama;

-vaše postavke, što znači detalje u vašem korisničkom računu, posebno pohranjene adrese i profili, postavke newslettera, članstvo u programima lojalnosti, popisi za kupovinu, proizvode koje gledate („zainteresiran/a sam“, „prati cijenu“), vaše ocjene proizvoda i usluga te popunjene upitnike;

-podatke o vašim narudžbama, a to su osobito pojedinosti o narudžbi artikla, načinu naručivanja, načinu dostave i plaćanja, uključujući broj transakcijskog računa, podatke o reklamacijama;

-podatke o vašem ponašanju na web-stranicama, uključujući kada ih pregledavate putem naše mobilne aplikacije, a posebno artikla koje pretražujete, linkove koje kliknete, način kretanja na našoj internet stranici i kretanje zaslona, kao i podaci o uređaju, s kojeg pretražujete našu internet trgovinu, kao što je IP adresa i položaj identifikacije uređaja, njegove tehničke parametre kao operacijski sustav, njegovu verziju, razlučivost zaslona, upotrijebljeni preglednik i njegovu verziju, kao i podatke dobivene iz kolačića (cookie) i sličnih tehnologija za prepoznavanje uređaja;

-podatke o vašem ponašanju kod čitanja poruka koje vama šaljemo, a posebno vrijeme otvaranja, kao i podatke o uređaju na kojem čitate poruku, kao što je IP adresa i od nje utvrđena lokacija, identifikaciju uređaja, njegove tehničke parametre kao operativni sustav, razlučivost zaslona, korišteni preglednik i njegova verzija te podaci dobiveni iz kolačića (cookie) i srodnih tehnologija;

-dobivene podatke, što znači osobne podatke koji proizlaze iz vaših postavki, podatke o artiklima koje kupujete, podatke o vašem ponašanju na webu i informacije o ponašanju prilikom čitanja poruka koje vam šaljemo; osobito podatke o vašem spolu, dobi, ponašanju prilikom kupovine i odnosu na razne robe i usluge.

-podatke o korištenju pozivnog centra, a to su osobito telefonski pozivni zapisi s call centrom, identifikacije poruka koje nam šaljete, uključujući identifikatore, kao što su IP adrese.

U koju svrhu obrađujemo Vaše osobne podatke?

Vaše osobne podatke obrađujemo u sljedeće svrhe:

1.)Kako bi smo Vam omogućili korištenje naše usluge (registraciju i kupovinu putem webshopa – www.ezone.hr ). U tom slučaju osnova za obradu Vaših osobnih podataka je sklapanje i izvršenje ugovora o uslugama;

2.)Kako bismo ispunili svoje zakonske dužnosti. U tom slučaju, osnova za obradu Vaših osobnih podataka je ispunjenje naše zakonske dužnosti;

3.)Kako bismo zaštitili svoje opravdane interese (primjerice kada je to nužno za provođenje sigurnosnih mjera). U tom slučaju, osnova za obradu Vaših osobnih podataka je naš legitimni interes;

Svi djelatnici Electronic Zone d.o.o. i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

Electronic Zone d.o.o. štiti privatnost korisnika usluga na način da prilikom realizacije traženih usluga i davanjem obavijesti uz naše usluge, koristimo isključivo podatke koje korisnik pristane dati.

Prihvaćanjem ove Izjave o privatnosti klikom prilikom registracije Kupca odnosno prijavom na Internet stranici ezone.hr od strane Korisnika primatelja obavijesti o proizvodima i akcijama ezone.hr, Kupac odnosno Korisnik potvrđuje da je pročitao, razumio i da se slaže sa obradom osobnih podataka kako ih ova Izjava utvrđuje.

Prilikom registracije osobe za Kupca ezone.hr Internet stranice, Electronic Zone d.o.o. će od budućeg Kupca zatražiti pružanje određenih informacija o sebi (osobnih podataka) kao što su ime i prezime, adresu, grad i poštanski broj, broj telefona, datum rođenja i spol.

Electronic Zone d.o.o. će kod prijave zatražiti od Kupca određene osobne podatke kao što su ime i prezime, e-mail adresa, korisničko ime i lozinka.

Kupac potvrđuje da se slaže da obradom osobnih podataka klikom na gumb za prijavu.

Prilikom registracije osobe za Korisnika primatelja obavijesti o proizvodima i akcijama ezone.hr Internet stranice, Electronic Zone d.o.o. će od budućeg Korisnika zatražiti unos informacija o sebi (osobnih podataka) i to: ime (opcionalno) i e-mail adresu.

Davanje osobnih podataka je odluka Kupca odnosno Korisnika. Ako Kupac odnosno Korisnik ne pruži tražene obvezne informacije za određenu aktivnost koja ih zahtijeva, neće mu biti dopušteno uključivanje u takvu aktivnost, jer bez tih podataka aktivnost neće biti tehnički provediva.

Osim ovih podataka automatski prikupljamo podatke s vašeg računala, što može uključivati IP adresu, a postoje i situacije u kojima automatski prikupljamo druge vrste podataka kao što su datum i vrijeme pristupa na Internet stranicu ezone.hr, informacije o hardveru, softveru ili internetskom pretraživaču koji koristite kao i o operativnom sustavu vašeg računala te verziji aplikacije i vašim jezičnim postavkama.

Također možemo prikupljati informacije o klikovima i ezone.hr stranicama koje su vam prikazane. Electronic Zone d.o.o. preporuča Kupcima da brinu o svojoj ulaznoj lozinki za korisnički račun Internet stranice ezone.hr. Preporučamo prilikom odabira kombinacije znakova za lozinku svakako kombinirati velika i mala slova te brojeve, te da svakako upotrijebite lozinku od barem šest znakova. Lozinku preporučamo periodično promijeniti (barem jednom na godišnjem nivou).

Electronic Zone d.o.o. prikuplja i obrađuje osobne podatke Kupca Internet stranice ezone.hr u svrhu provođenja sigurne provjere autentičnosti Kupaca koji pristupaju Internet stranici ezone.hr, realizacije ugovora o kupnji robe ili usluga, dostave robe Kupcu, komunikacije s Kupcem, eventualnih pravnih postupaka vezanih uz realizaciju ugovora, te dijelom primjenjujemo i automatizirane procese za obradu kako bismo stalno unaprjeđivali svoje procese u interesu Kupaca, kako bi ponuda za Kupca bila individualnija te kako bi svoju ponudu proizvoda i usluga što više prilagodili navikama i potrebama Kupaca.

Electronic Zone d.o.o. prikuplja i obrađuje osobne podatke Korisnika primatelja obavijesti o proizvodima i akcijama u svrhu slanja obavijesti, poziva na sudjelovanje u nagradnim natječajima putem emaila, društvenih mreža ili drugih komunikacijskih kanala na koje ste se prethodno prijavili, te eventualnih pravnih postupaka vezanih uz realizaciju ugovora.

Ne prikupljamo podatke o djeci. Uvjerimo li se kako su takvi podaci preneseni nama bez pristanka roditelja ili skrbnika djece mlađe od 16 godina, uklonit ćemo ih bez odgađanja. Maloljetnici mlađi od 16 godina ne smiju koristiti eZone Internetsku stranicu. Niti jedan dio Internetske stranice eZone nije dizajniran na način da privuče bilo koga tko je mlađi od 16 godina.

Kupac unosom svojih osobnih podataka te potvrdom (klikom) o prihvaćanju Općih uvjeta poslovanja i ove Izjave o privatnosti sklapa ugovorni odnos koji je temelj za kupnju proizvoda i usluga po izboru kupca na Internet stranici eZone, a koji je sadržan u Općim uvjetima poslovanja te je stoga obrada tih osobnih podataka zakonita jer se poduzimaju radnje na zahtjev Kupca radi realizacije kupnje proizvoda i usluga po narudžbi Kupca, te sklopljenog ugovora u kojem je kupac kao ispitanik stranka.

Korisnik koji se prijavljuje za primanje obavijesti o proizvodima i akcijama unosom svojih podataka na Internet stranici eZone te dvostrukom potvrdom ispravnosti mail adrese, daje privolu za obradu svojih osobnih podataka. Privolu Korisnik može povući u svakom trenutku obaviješću na mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka info@ezone.hr.

Electronic Zone d.o.o. neće dijeliti osobne podatke Kupca odnosno Korisnika s drugim stranama osim u kada to pozitivni propisi zahtijevaju te u sljedećim slučajevima:

Electronic Zone d.o.o. će kada to zahtijeva realizacija ugovora za kupnju proizvoda ili usluga po narudžbi Kupca podijeliti osobne podatke Kupca s:

  1. Pružateljima usluga distribucije robe s kojima ima trajni ugovor te u tu svrhu za ispunjavanje narudžbi, isporuku paketa, slanje zemaljske pošte i e-mail pošte. Pružatelj usluga distribucije može od Kupca zatražiti na uvid njegovu osobnu iskaznicu u trenutku isporuke paketa prilikom osobnog preuzimanja robe, a sve u svrhu realizacije usluge isporuke paketa i evidencije o tome tko je preuzeo paket. Ako Kupac odbije dati ove podatke, paket mu neće biti uručen.
  2. Pružateljima usluga ovlaštenog servisa u slučaju da Kupac podnese prigovor, reklamira proizvod te je potreban pregled proizvoda ili zatraži uslugu servisiranja proizvoda koji je kupio a sve u svrhu realizacije usluge popravka, servisiranja ili pregleda proizvoda od strane ovlaštenog servisa.
  3. Bankama – kartičnim kućama u slučaju reklamacije ili ispravka transakcije.
  4. Računovodstvenim servisom- Podijelimo podatke s našim računovođama za porezne svrhe. Na primjer, dijelimo fakture koje izdajemo i primamo kod naših računovođa u svrhu popunjavanja poreznih prijava i računa na kraju godine.

Razdoblje u kojem će osobni podaci biti pohranjeni 

eZone pohranjuje osobne podatke registriranih Kupaca Internet stranice eZone na razdoblje dok se ostvaruje svrha obrade, a to je razdoblje do trenutka do kada je aktivna registracija i šest mjeseci nakon prestanka registracije Kupca u kojem razdoblju će biti riješene eventualne reklamacije iz prethodnog razdoblja. eZone pohranjuje osobne podatke registriranih Korisnika primatelja obavijesti o proizvodima i akcijama na razdoblje dok se ostvaruje svrha obrade a to je razdoblje do trenutka do kada je aktivna registracija.

Pristup i ispravak osobnim podacima 

Kupac i Korisnik u svakom trenutku ima mogućnost pristupa svojim osobnim podacima po registraciji na stranici te pristupom na „Moj profil“ gdje Kupac može revidirati svoje osobne podatke koje je podijelio s eZone. Kupac i Korisnik može zatražiti i dobiti od eZone cjelovitu informaciju o osobnim podacima koji su pohranjeni, kao i ispravak istih slanjem e-mail poruke na mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka: info@ezone.hr.

Brisanje osobnih podataka (pravo na zaborav) 

Kupac i Korisnik ima pravo u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje osobnih podataka (pravo na zaborav). Kupac to može učiniti zahtjevom na mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka info@ezone.hr  i podaci će biti izbrisani bez odgađanja. Korisnik ima mogućnost podnošenja zahtjeva za brisanje u svakoj obavijesti koju primi od eZone putem maila odnosno može poslati e-mail poruku na mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka info@ezone.hr u kojoj navodi da se njegovi osobni podaci izbrišu.

Pravo na prigovor 

Ako unatoč svim poduzetim mjerama za zaštitu osobnih podataka smatrate da imate osnove za prigovor, javite se na mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka info@ezone.hr Naravno imate pravo na prijavu nadzornom tijelu Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Otklanjanje pogrešaka

Prodavatelj ne odgovara za slučajnu pogrešku ili pogrešku zbog više sile ili drugih objektivnih okolnosti kojima se uzrokuje slučajno kršenje zajamčene zaštite podataka Korisnika, ali jamči da će pogreška biti otklonjena, ukoliko je to moguće, čim prije.

Prijava pogrešaka

Prodavatelj ne može garantirati da će podaci na Internet stranici biti bez pogrešaka. Ukoliko dođe do pogreške, molimo Vas da je prijavite našim djelatnicima, kako bismo je otklonili na najbrži mogući način. Također ukoliko Prodavatelj dobrom namjerom smatra da je pronađena greška ispravna, istu može izbrisati ili promijeniti.

Sigurnosne mjere zaštite osobnih podataka 

Prikupljeni podaci su u elektroničkom obliku i zaštićeni SSL certifikatom koji enkriptira podatke i tako osigurava da se komunikacija između računala Kupca odnosno Korisnika i eZone odvija sigurnim protokolom.  Zaštitu podataka eZone uzima ozbiljno i poduzima razne mjere opreza kako bi osobni podaci bili zaštićeni. Nažalost, niti jedan prijenos podataka preko Interneta, ili bilo koje bežične mreže ne može biti 100% siguran. Kao posljedica toga, iako eZone provodi razumne zaštitne mjere za zaštitu podataka ne može jamčiti zaštitu bilo koje informacije prenesene na ili s Internet stranice eZone te nije odgovoran za radnje bilo koje treće strane koja takve informacije primi. eZone se može odlučiti na pohranu osobnih podataka kod pružatelja usluga unutar EU a samo izvanredno izvan EU. To će učiniti samo ako za tu zemlju postoji odluka Europske komisije o primjerenosti i ako je ugovoreno jamstvo te pridržavanje obvezujućih propisa o zaštiti osobnih podataka.

Pravo na podnesak prigovora nadzornom tijelu

Iskorištavajući svoja prava na gore navedeni način, vaše pravo na podnošenje prigovora (žalbe) nadležnom nadzornom tijelu i dalje egzistira. To možete osobito iskoristiti ako smatrate da neovlašteno obrađujemo vaše osobne podatke ili kršimo opće obvezujuće zakonske propise. Možete podnijeti žalbu protiv naše obrade osobnih podataka u Agenciju za zaštitu osobnih podataka, Martićeva ulica 14, 10000 Zagreb.

Što je kolačić (cookie)?

Kolačić je informacija spremljena na osobno računalo ili mobilni uređaj posjetitelja u trenutku pregledavanja internetske stranice koju ste posjetili. Kolačići omogućuju jednostavnije korištenje budući da spremaju Vaše postavke za internetsku stranicu (jezik ili adresa) te ih pri ponovnom pokretanju iste iznova aktiviraju. Na taj način informacije su prilagođene Vašim potrebama i uobičajenim načinima korištenja.

Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, ali korisnik ih u svakom trenutku može obrisati  ili u pregledniku postaviti zabranu pohrane istih. Najčešći razlozi korištenja kolačića su: identifikacija posjetitelja, pamćenje specifičnih preferencija korisnika, pomoć pri unosu informacija koje su već unesene prilikom prethodnih posjeta, skupljanje podataka za analize te promotivne kampanje. 

Ukoliko onemogućite kolačiće, utoliko nećete biti u mogućnosti koristiti određene funkcionalnosti internetskih stranica.

Od jednostavnih informacija o postavkama, kolačići mogu spremiti i velik broj osobnih informacija (ime, e-mail adresa) za koje Vi u potpunosti morate dati pristup. Ukoliko im Vi to niste omogućili, utoliko kolačići ne mogu pristupiti datotekama na Vašem računalu. Aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive, međutim možete u postavkama izabranog internetskog preglednika odabrati mogućnost odobravanja/odbijanja zahtjeva za spremanje kolačića, brisanje spremljenih kolačića i druge aktivnosti vezane uz korištenje kolačića.

KLASIFIKACIJA KOLAĆIĆA

Kolačići koji se koriste na internetskoj stranici ezone.hr

Ovisno o funkciji i svrsi za koje se kolačići koriste najčešće se dijele u sljedeće kategorije, koje eZone koristi na svojoj internetskoj stranici:

  •          Privremeni kolačići, ili kolačići sesije, uklanjanju se s vašeg osobnog računala u trenutku zatvaranja internetskog preglednika u kojem ste pregledavali internetsku stranicu. Uz pomoć ovih kolačića, stranice pohranjuju privremene podatke. Omogućuju internetskoj stranici da dobije privremene podatke, poput komentara ili stanja košarice za kupnju.
  •          Stalni, ili spremljeni, kolačići ostaju na Vašem osobnom računalu i nakon zatvaranja internetskog preglednika. Uz pomoć ovih kolačića internetske stranice pohranjuju podatke kako bi Vam se olakšalo korištenje. Primjerice, pohranjuju podatke kao što su korisničko ime i lozinka, što omogućuje da koristite funkcionalnost „zapamti me“ prilikom prijavljivanja, tako da ne morate upisivati korisničko ime i lozinku svaki puta kada posjećujete ezone.hr.
  •          Kolačići od prve strane dolaze s internetske stranice koju pregledavate, a mogu biti privremeni ili stalni. Na taj način, internetske stranice pohranjuju podatke koji će Vam olakšati korištenje pri svakom novom posjetu toj internetskoj stranici.
  •          Kolačići treće strane na Vaše računalo dolaze s drugih web mjesta koje se nalaze na internetskoj stranici koju pregledavate. Riječ je o primjerice pop-up oglasima, a kolačići tu imaju ulogu praćenja internetskih stranica u oglašivačke svrhe. Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće (Facebook, Instagram, Google Aanalytics i AdWords).

Suglasnost za kolačiće možete povući u bilo kojem trenutku. Kako biste to učinili, molimo, pročitajte dolje navedene odredbe.

Želite li izbrisati kolačiće pohranjene na vašim uređajima i konfigurirati internetski preglednik da odbija kolačiće, možete to učiniti u postavkama internetskog preglednika. Postavke povezane s kolačićima uobičajeno se nalaze pod izbornikom „Opcije“, „Alati“ ili „Preferencije“ u internetskom pregledniku koji koristite da biste pristupili našim internetskim stranicama. Ovisno o postojećim internetskim preglednicima, kolačići se mogu onemogućiti na različite načine. Za više informacija, molimo, posjetite internetske stranice svojeg internetskog preglednika.

Kako biste saznali više o kolačićima, molimo, posjetite www.allaboutcookies.org ili www.youronlinechoices.eu, gdje ćete naći daljnje informacije o oglašavanju temeljenom na ponašanju i internetskoj privatnosti.

Ukoliko odaberete opciju da ne želite prihvatiti određene kolačiće, možda nećete moći koristiti određene funkcije na eZone Internet stranici.  

Izmjena Izjave o privatnosti 

Ovu Izjavu o privatnosti, eZone može izmijeniti u bilo kojem trenutku objavljivanjem izmijenjenog teksta Izjave o privatnosti na eZone Internet stranici. Zato eZone poziva Kupce i Korisnike da povremeno pregledaju ovu Izjavu o privatnosti na kojoj će biti označene nove izmjene, ako ih je u prethodnom periodu bilo. Ukoliko se Kupac ili Korisnik ne slaže s ovom Izjavom o privatnosti, upućujemo Kupca i Korisnika da napusti te ne pristupa i ne koristi Internetsku stranicu ezone.hr     Izmjena izjave o privatnosti stupa na snagu odmah nakon objave na Internetskoj stranici ezone.hr    Nastavak uporabe Internetske stranice eZone od strane Kupca i Korisnika nakon stupanja na snagu izmjena, podrazumijeva da Kupac i Korisnik potvrđuje i prihvaća izmijenjenu Izjavu o privatnosti.

Svaki Krajnji korisnik sam je odgovoran i dužan periodično pregledati ovu stranicu i proučiti bilo kakve promjene u Izjavi o povjerljivosti podataka. Nastavak uporabe ove Internetske stranice od strane Krajnjeg korisnika nakon stupanja na snagu takvih izmjena, podrazumijeva da Krajnji korisnik potvrđuje i prihvaća sve uvjete tako izmijenjene Izjave o povjerljivosti podataka.

Podaci koji se prikupljaju u gore naznačene svrhe su: ime, prezime, matični broj, OIB, adresa, broj fiksnog i mobilnog telefona, broj bankovnog računa, email adresa i IP adresa svakoj pojedinog pristupa portalima.

Klikom na link možete preuzeti izjavu u pdf formatu.